Het is weer voorbij… heerlijke vakantie was het, al heb ik nog nooit zo hard gewerkt. Tenminste niet in wat toch je vrije tijd is. We hebben aan Cursos Internacionales Salamanca 14 dagen Spaanse lessen gevolgd. Daar is de oudste universiteit van Spanje en in Salamanca spreken ze het mooiste Spaans. De lessen begonnen om 8 uur en dan is het opstaan om 6.30 uur. In je vakantie, hè! Om 7.50 liepen we door de stille drukste straat van Salamanca. Soms was het dan zelfs nog koud.

Lege straat in Salamanca

Lege klas

Marie-José, el profesora

Eerst twee uur grammatica en dan nog een uur conversatie. Grammatica werd gegeven door ‘juf’ Marie-José en zij was mijn heldin. Heldere uitleg, engelengeduld en humor. Ik was in een klas van veel te hoog niveau terecht gekomen en heb er hard voor moeten werken. Maar geen spijt. Voor breien heb ik de hele vakantie haast geen tijd gehad… driekwart sok. Meer niet. Aan de hitte lag het niet, want de temperaturen waren niet abnormaal. Integendeel, fijn weer.

Als studenten konden we ons inschrijven voor speciale excursies. Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Hoogtepunt was het nachtelijke bezoek aan de kathedraal Salamanca, met rondleiding in het mooiste Spaans dat ik ooit heb gehoord. Prachtige verhalen, soms begeleid door licht en geluid, waarvan ik zowaar best veel begreep.

Kathedraal Salamanca

Na 14 dagen waren de lessen afgelopen en moesten we weer naar huis. We gingen via Pamplona… een heerlijke lange avond met rondleiding door de Arena de Toros met veel uitleg over San Fermin. We hadden trouwens superfijn hotel: hotel Pamplona Catedral. Dat was een verademing, na 14 dagen bukken en hoofd stoten op ons zolderverdiepinkje. Dag twee van de terugtocht was Toulouse. Mooie stad, maar wij waren nog te veel in Spaanse sferen om de Franse tralala aan te kunnen. Bovendien was het ontbijt in het hotel waar we zaten om te huilen… wij hadden nog net een broodje. Een paar keer op de dag hebben we de reis bekeken en uiteindelijk zijn we van Toulouse in een keer naar huis gereden. Hulde aan de chauffeur!

We hadden een topvakantie. En nu begint mijn vakantie voor altijd.

 

Leuk? Deel dit dan: