11 januari 2015

Zuinigheid met vlijt….

Als er nu iets is waarvan ik nooit had gedacht het ooit te doen, dan is het sokken stoppen. Een paar jaar geleden kreeg ik van Yvon Storm op Zolder (nu Vroede Vrouw op Facebook) een ‘stoppaddestoel’. Ik vond hem prachtig, herinnerde me het gifgroene ‘stopei’ van mijn moeder en biechtte eerlijk op dat ik geen idee had hoe ik sokken moest stoppen. Evenmin dacht ik het te hoeven doen… sokken breien vond ik zo leuk, dat was vast sneller dan repareren. Zeg nooit nooit, want ooit…  Anno tegenwoordig is mijn lief dol op het dragen van warme, zelf gebreide sokken in huis en vind ik sokken breien allang niet meer zo leuk. Het laatste paar begon ik in april 2014 en is nog lang, lang, niet af. Wat te doen als dan de gaten in de sokken van lief vallen? Gewoon: nieuwe technieken aanleren en die sokken gaan stoppen.

FullSizeRenderIMG_1731

De eerste techniek vond ik veruit het lolligste. Het gat van een nieuw klein lapje voorzien aan de hand van een fijne handleiding. Een volledige handleiding bij het Twist Collective. waarin vier technieken worden uitgelegd, kreeg ik van Daphne. Zodoende nam ik sok twee met een dun plekje ook onder handen. En naast me liggen nog twee paar die de komende weken gerepareerd worden. Een fantastische manier om je nuttig, duurzaam en goed bezig te voelen. Enne lieve naamgenoot, nog bedankt voor je geweldige cadeau indertijd!

FullSizeRender-3FullSizeRender-2

6 januari 2015

Sicilië

IMG_3774

We waren een weekje in Sicilië van 15 tot en met 22 december 2014. We hadden een soort ‘huisje’ in Castigleone di Sicilia bij Tenuta Antica Cavelleria. Aan de vriendelijkheid van de eigenaars lag het niet, maar in de winter, ook de Siciliaanse, is het koud en klam en niet echt heel comfortabel. We waren er dus liever niet.

IMG_3778

We maakten heerlijke tochtjes met onze huurauto. Vanuit het huisje zagen we de Etna liggen en bij veel tochten kwam ze om elke bocht tevoorschijn. We bezochten Syracuse, maar waren te laat voor de Romeinse nederzettingen. In de winter gaat alles veel eerder dicht. We gingen naar Taormina. Wat een leuke plaats is dat! Daar waren we ruimschoots op tijd voor het openluchttheater, waar we met volle teugen van genoten. Heerlijk, de zon, het uitzicht en het gevoel dat je middenin de geschiedenis zit.

IMG_3816

We reden naar Palermo en bleven daar meteen een nacht in luxehotel Ucciardhome in het havengebied. We liepen ‘s avonds door de stad en bekeken alle verlichting en decoratie, want ja, het was wel kersttijd. Het theater was spectaculair en de bruiden liepen dan ook af en aan.

IMG_3849IMG_3850IMG_3855

We bezochten het Oratorio del Rosario di Santa Cita en waren overweldigd door de overdaad aan goed onderhouden barokke beelden van sterke en mooie vrouwen door Giacomo Serpotta (handelsmerk een salamandertje). in het Oratorio del Rosario di San Domenico wederom zijn beeldhouwerk en schilderijen. Wat een rijkdom, verscholen in arme straten tussen vervallen huizen. Dit soort tegenstellingen is Palermo / Sicilie ten voeten uit.

IMG_3870

Het was een eind rijden, maar we reden ook nog naar de Villa Romana del Casale. Indrukwekkend. Fraaie mozaïeken. Intact. En ook hier krijg je weer het gevoel dat je een reis door de tijd maakt en in geschiedenis wandelt. Toen wij er waren: zo heerlijk rustig, maar we zagen aan de parkeerplekken dat het hier ‘s zomers een gekkenhuis moest zijn.

Dat was het voordeel van het volstrekt buiten het seizoen gaan. Er was geen kip of slechts een handjevol mensen. Jammer was dat veel restaurants ook dicht waren. We hadden ons verheugd op lekker Siciliaans eten, maar dat moesten we zelf klaarmaken.

 

3 december 2014

Te veel afleiding

Echt, het internet is af en toe te veel en de combinatie les voorbereiden via links op het internet is helemaal te veel afleiding. Lees maar. Werk: voorbereiden college speech writing. Hartstikke leuk. Om te beginnen kijken naar Jon Favreau. Als je niet weet wie dit is, moet je zeker even kijken. Je bent dan wel 55 minuten verder. Vervolgens stuurt het collegemateriaal me door naar ‘How writing 1000 words a day changed my life’. Bleef het maar bij beginnen bij het begin en naar beneden lezen en klaar… nee, er valt op van alles te klikken. Bijvoorbeeld hoe je het beste die 1000 woorden per dag voor elkaar krijgt. Nuttige tips, maar in mijn ooghoek zie ik iets over ‘infographics’. Ja, jee, wauw, daar wil ik ook iets over weten….

Dus nu ga ik maar weer gewoon mijn les voorbereiden. Oh, nee, eerst even een leuk plaatje bij dit blogje zoeken. Zo gaat het dan. En gelukkig heeft een aantal hoogleraren daar verstandige dingen over gezet. Facebook uit, als ik mijn werk af wil krijgen. Maar pas nadat dit blogje daar weer op is gemeld.

afleiding

19 oktober 2014

Septemberblues

Het was even wennen na zo’n heerlijke vakantie, maar er was zoveel te doen in september dat het voorbij was voor ik het wist. Natuurlijk, het werk begon weer en zo’n start van een nieuw studiejaar is altijd heftig. Dit doen, dat doen, zus doen en zo doen. Het culturele seizoen ging direct van start. Op 5 september genoten we intens van Claudio Monteverdi’s Orfeo in het Muziektheater. De choreografe Sasha Waltz was verantwoordelijk voor de regie. Zij houdt zich de laatste jaren bezig met crossovers tussen opera en ballet en ook haar Orfeo was  prachtig voor oog en oor. Zulke mooie bewegingen, prachtige zang. Het ontroerde diep.

Maar ook mijn Zing en Beleef cursus in Het Concertgebouw begon. Weer onder de bezielende leiding van Hans Veldhuizen en dit keer over Mozart. We zingen rondom het Requiem. Mozart zingen is geweldig: als het lukt word je opgenomen tussen alle stemmen en beland je van puur geluk in de kroonluchters van de koorzaal. Zingen…

Philippe Jaroussky verstaat die kunst als geen ander. Een engelachtige stem met een duivelse muzikaliteit. Daar kun je alleen maar van genieten. We bezochten het concert van hem en dirigente/mezzosopraan Nathalie Stutzmann op 14 september in de Anton Philipszaal in Den Haag. Prachtige zaal trouwens, wel een beetje ‘ongezellig’. Hier had je gewoon bij moeten zijn en als je Philippe Jaroussky nog nooit hebt gehoord, neem dan de tijd om naar deze film over zijn muziek en zijn zang te kijken (duurt 1 1/2 uur).

We bezochten een televisieopname van Pauw (kun je ook doen, leuk) en we brachten een paar uur door op Unseen,  fotofair (we waren niet erg onder de indruk).

Waar we wél erg van onder de indruk waren: de Gurre Lieder van de Nationale Opera (DNO kan nu al niet meer stuk zeg, wat een begin van het seizoen). Schitterende enscenering, fantastisch gezongen. Kijk zelf maar:

 

31 augustus 2014

Heimwee naar Italië

We hadden een  heerlijke vakantie. Ontspannen en leerzaam, in elk geval op het gebied van wijnen. Maar tegelijkertijd leerden we nog veel meer.

  • Dat je beter een Zwitsers jaarvignet kunt kopen voor 45 euro dan via Frankrijk om te rijden naar Italië. Dat is namelijk definitief vele malen duurder.
  • Dat Italianen open, gastvrije mensen zijn met veel gevoel voor humor en voor een goed leven. En dat delen ze graag.
  • Dat kamperen soms net zo duur kan zijn als het huren van een huisje, tenminste in het dorp Sarteano waar wij zaten.
  • Dat Ferragosto echt een groot feest is en dat het leuk en spannend is om dat mee te beleven.
  • Dat ik makkelijk in Italië zou kunnen wonen.

Een paar fotootjes van de honderden die ik heb genomen, gewoon omdat ik nog geen afscheid wil nemen van het Italiaanse gevoel. Met excuses voor de rommelige presentatie, geen idee hoe ik dat beter moet krijgen. Komt wel. En nu moet ik mezelf in de lurven grijpen, want morgen begint het schooljaar weer serieus. IMG_3103 IMG_3126 IMG_3251 IMG_3421 IMG_3431