Voorkant van het boek ornamented journey

Ornamented Journey van Kristi Joeste & Kristiina Ehin is een bijzonder mooi boek in veel opzichten. Ook al passen ze nooit in je boekenkast, ik hóu van vierkante boeken. Waarschijnlijk omdat ze aan alle kanten luxe uitstralen (alleen al het papier dat moet worden weggesneden). Dat is een reden. De inhoud is nog veel meer reden om het boek bijzonder te vinden. Het is een ontmoeting van de kunst van het breien met de kunst van het schrijven. Literatuur en handwerken. Het is een ontmoeting van moderne vrouwen uit Estonia met de vrouwen van vroeger. Het is folklore die leeft. En het levert prachtige klein kunststukjes op. Zie hieronder.

Roositud handschoenen

De verhalen gaan over Estonia, vrouwen (en hun relaties met mannen), breien en handschoenen/wanten. Het zijn de verhalen van het meisje dat uitgehuwelijkt wordt, over zilveren breinaalden en over het volkslied dat voor het eerst wordt gezongen op een nog steeds belangrijk evenement: het Songfestival van Estonia.

Het is een pracht van een boek, een document om lekker in te lezen en plaatjes te kijken. Als toetje staat er in beschreven hoe je die schitterende handschoenen kunt breien. Gaan we doen! En oh, wat wil ik graag naar Estonia…

Leuk? Deel dit dan: