Soms is het zo goed om even terug te gaan naar het absolute begin om te weten waar je mee bezig bent. Dit weekend was er weer een Virtual Knitting Live van Vogue en door stom toeval had ik me ingeschreven voor drie ‘back to the basics’ klassen. Om te beginnen Portugees Breien door Andre de Castro. Dat had ik nog nooit gedaan, dus logisch dat ik op beginnersniveau zat. Na wat gehannes met het opzetten (dat zoeken we later nog even op), was het lollig om weer helemaal vanaf het begin te leren hoe je de steken moest maken. De Castro is een goede docent, die lekker duidelijk uitlegt. Advies: 5 minuten per dag Portugees breien en het wordt steeds gewoner en dat is waar. Het wordt elke dag normaler om de draad om mijn nek te leggen en mijn steekjes te maken. Kers op de taart: het is zo ontspannen breien. Dank, dank Andre. Volgende keer de lessen voor gevorderden.

Ook heel basic waren de twee workshops van Shaina Bilow die ik volgde. De geheimen van de mattress stitch (geen idee hoe dat in het Nederlands heet) en de pret van continental breien. Die mattress stitch is bedoeld om je breiwerk in elkaar te zetten en echt, Bilow vertelt je veel geheimen die maken dat je niet meer tegen in elkaar naaien opziet, sterker nog, dat je begrijpt waar je mee bezig bent en waarom. Datzelfde gold voor dat continental breien. Ik weet niet wat ik ervan zou hebben gevonden om als beginner 4 manieren van continental averecht breien voorgeschoteld te krijgen, maar op mijn huidige niveau vond ik het super prettig. En ook hier weer: averechte steken die omgekeerd op de naald komen behoren nu tot de verleden tijd, omdat ik weet wat ik aan het doen ben.

Maar zo’n Vogue Virtual is meer. Er is een market place, waar je natuurlijk geen drol aan hebt, omdat de verzendkosten uit Amerika torenhoog zijn. Maar er zijn extra’s die wel leuk zijn. De ‘Morning Meditations’ van Suzan Colón bijvoorbeeld. Een kwartiertje aandacht voor jezelf. Of demonstraties, lezingen en discussies. Won ik toch zomaar een ’tote’ van Vicky Howell van Yarn Yay! Gaaf toch?

Is het duur? Zo’n 100 dollar voor 3 workshops, eindeloos veel extra’s en het gevoel dat je opgenomen bent in een festival. Vind ik te doen. Vooral omdat er geen reis- en verblijfkosten aan vastzitten. En ook omdat alle breibeurzen en festivals al meer dan een jaar afgelast zijn. Soms moet je het jezelf gewoon cadeau geven. In juni en in juli weer nieuwe kansen.

 

Leuk? Deel dit dan: