Barbara Hannigan Conductor-Singer
Photo: Marco Borggreve

Het kwam langs in een flits en voor ik het wist had ik twee kaartjes voor ‘Het Hemelse Leven’ in het Muziekgebouw aan het IJ. Mahlers 4e en de Sieben frühe Lieder van Alban Berg uitgevoerd door Camerata RCO én Barbara Hannigan. Ik kon mijn geluk niet op… voor mij de opening van het livemuziekseizoen; het eerste concert in meer dan een half jaar en dan met deze werken en deze uitvoerenden. Ik was bijna zenuwachtig toen we gingen. Als het maar niet zou tegenvallen…

Nee, het viel absoluut niet tegen. De zeven liederen van Berg zijn schitterend, gevoelig, romantisch (vind ik) en verklanken dichters die woorden gaven aan hun gevoelens aan het begin van de vorige eeuw. Hannigan zong ze in de bewerking van Reinbert de Leeuw die een dezer dagen 82 zou zijn geworden. Dat deed ze zo mooi dat ik er een huilebalkje van werd.

Camerata RCO is een ensemble van leden van het Koninklijk Concertgebouworkest en richt zich op ‘symfonische’ kamermuziek. De vierde symfonie van Mahler (oorspronkelijk niet echt een kamerstukje) in de bewerking van Erwin Stein is deze groep op het lijf geschreven. Maar mij ook… ik verdwaal meestal in symfonieën, raak er de weg in kwijt, in de thema’s, de melodieën. Ik vind ze dan onoverzichtelijk en mijn hoofd is druk bezig alles in stukjes op te delen om het geheel te bevatten. Ik word er doodmoe van. Symfonieën vind ik meestal huzarenstukjes, waar ik maar een fractie van aankan. Zo niet deze uitvoering van Camerata. Ieder instrument vormde als het ware een hele instrumentgroep, die ene eerste viool was in zijn eentje alle eerste violen. En dat gold ook voor de tweede viool, de altviool, de cello en de contrabas, de fluit, de hobo, de klarinet, de twee slagwerkers, de piano én de accordeon (ipv harmonium). Dat maakte Mahlers Vierde ineens heel helder en doorzichtig, alle lijnen waren duidelijk.  Camerata RCO (onder leiding van Rolf Verbeek) liet Mahler voor mij stralen. Wat een musici! En het slotlied met Barbara Hannigan liet mij werkelijk de hemelse vreugden genieten. Intens en bijzonder.

Er zijn radio-opnamen gemaakt, dus hou het in de gaten.

Foto: Hans van der Woerd

 

Leuk? Deel dit dan: