Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen: besluiten of je wel of niet goede voornemens gaat maken… ik heb nu besloten dat wel te doen! Ik ga wat plannen maken voor 2024.

Ik was dus in Estland van 7 november tot en met 13 november 2023. Het was een door Ditta van Blomsterstuga strak georganiseerde reis met heel veel te zien en mee te maken. Het overweldigde mij een beetje, maar dat merkte ik thuis pas goed. Gisteren en vandaag heb ik alle spullen eindelijk opgeruimd en een plekje gegeven. Maar nog lang niet alle Estse belevenissen hebben een plekje in mijn hoofd. De plannen die nu omhoog komen hangen deels samen met de reis, maar ook met alle gebeurtenissen tussen de terugkomst en nu. Want sjonge, jonge, ik mag dan pensionista zijn,  never a dull moment!

Plan 1

Muhu kousen breien. Waarschijnlijk niet op heel dunne naalden, maar zeker op 2. Of ik ze uiteindelijk ooit ga dragen, geen idee… maar ik vind ze te prachtig: kniekousen vol met kleuren en motieven! Via Loret Karman kocht ik de catalogus van de tentoonstelling uit 2020 die er nooit is geweest: The world’s greatest Muhu Stocking Exhibition. In 2018 besloten 70 Estse breisters om een paar authentieke Muhu kousen te breien. Een eigen ontwerp, op naalden 1,25 met fijn garen in oogverblindende ┬áMuhu kleuren: vooral roze, rood, oranje. De kousen kwamen er, de catalogus kwam er, maar de tentoonstelling ging door Corona niet door. Wat treurig.
In 2017 kocht ik in Finland een boek van Tiina Kaarela (zie Ravelry) met kniekousen, waarin tot mijn grote verrassing een aantal van die Muhu-patronen als ‘chart’ staan. Daaruit kan ik, als ik mijn brei-Fins wat oppoets (hahaha), stekenaantallen achterhalen.
En dan is er nog altijd het contact met de Estonian Union for Art & Craft, die ik vast om hulp zou kunnen vragen.
Een keer in je leven moet je toch kniekousen breien, dan kun je maar beter gelijk Muhu kousen breien.

 

Leuk? Deel dit dan: