23 december 2013

Zing en beleef Oratoria

 Hans Veldhuizen aan het werk... "En Zing" (foto: © Ronald-Knapp

Hans Veldhuizen aan het werk… “En Zing”
foto: © Ronald-Knapp

Drie maanden lang – van 17 september tot 16 december 2013 verdiepte ik me met vele anderen onder leiding van Hans Veldhuizen zingend en luisterend in oratoria. Ik heb veel nieuwe muziek leren kennen. Emilio de Cavalieri schreef  het eerste oratorium – de eerste opera met zijn ‘Rappresentatione di anima et di corpo‘. Wat een mooie stukken zitten daarin. Carissimi, nog zo’n nieuwe naam voor mij. Zijn Jephte en Jonas zijn prachtig. We zongen ook … en dat is een goede manier om de muziek te voelen, zeker door de manier waarop Veldhuizen je door de muziek loodst. ‘Und eine neue Welt’ uit Haydn’s Die Schöpfung was een zangfavoriet. Dat maakt vrolijk.

Het leidde tot een gezamenlijk bezoek aan Händels Messiah en daar hebben we deze muzikale feestmaanden mee afgesloten.  De uitvoering met het Tölzer Knabenchor kon mij niet bekoren. Zo’n jongenskoor vind ik schel in de hoogte en er mist klankkleur. De dynamiek was in elk geval bij dit koor eenzijdig. Ze zongen meestal hard. Bovendien was de uitspraak nogal niet Engels en had ik niet altijd het idee dat ze gelijk begonnen. De counter tenor, Robin Blaze, vond ik ook al niet je dat. Jammer, te meer omdat we thuis zo’n prachtige opname hebben van de Dunedin Consort & Players onder leiding van John Butt.

Hans: dank je wel en tot Bach!

Leuk? Deel dit dan:

1 reactie »

  1. Tot Bach…

    Opgegroeid met de cantates, de oratoria: als puber 1 keer in de maand samen met mijn moeder naar de Joodse synagoge in Leeuwarden…

    Het was heerlijk. Hoop dat je er net zo van gaat genieten in het uitvoeren, als ik in het luisteren toen..!

    Comment by Froukje — 23 december 2013 @ 20:39

Een reactie plaatsen

XHTML Je kunt de volgende tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> .